Malzemeler:
- 1 litre süt
- 3 su bardağı sıvı yağ (klasik su bardağı, ben zeytinyağı kullandım)
- 1 çay bardağı küncü (kabuklu susam)
- 1 çay bardağı çörekotu
- 1 çay bardağı mayana (rezene)
- Yarım kilo tam buğday unu (yarım paket)
- 2.5 kilo kadar normal un
- 1 yaş maya
- 1 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Yaş maya ılık suda eritilir, üzerine toz şeker eklenir ve kabarmaya bırakılır. Hamur yoğurma kabına un hariç bütün malzemeler alınır, karıştırılır. Önce tam buğday unu eklenir, karıştırılır. Sonra normal un eklenerek yoğrulur. Mayalı poğaça hamurundan çok daha katı bir hamur olmalı. Un az gelirse ekleyebilirsiniz.
Hamur üzeri kapatılarak mayalanmaya bırakılır. Mayalanıp kabardıkça hafif yoğurup havası söndürülür. 3-4 saat kadar mayalandırılır. Hamurdan büyük parçalar alınıp çok az unlanmış tezgahta merdane veya oklava yardımıyla açılır. Yaklaşık 0,5 cm kalınlığında açılan hamur bardakla kesilir. Aslında Adıyaman'da hamur bıçakla dikdörtgen veya kareler halinde dilimlenir. Ben yuvarlak kalıp kullandım....
Peksimetler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 180-190 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirilir.
Soğuduktan sonra hava almayan kaplarda uzun süre saklayabilirsiniz (iyice soğusun saklama kabında nemlenebilir)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder